» ИНТЕРВЮ
начало » ИНТЕРВЮ
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Ясен: Партито е удоволствие,
не съм труден, взискателен съм

Интервю на
Катя Златкова

(04/30/07) Ясен Дараков е на 26 години, от Бургас, зодия Близнаци. Завършил е Икономическият университет във Варна, специалност Маркетинг. Ясен е специализирал телевизионни новини във CBS News и ABC News в Атланта. Работил е като продуцент на вечерните новинарски емисии на филиали на ABC News и FOX News в различни градове в САЩ. От 3 години е кореспондент на bTV в САЩ. Живее в Атланта.
Създател на Голямото BG Party в Атланта и интернет страниците www.bg-atlanta.com и www.bg-chicago.com.
В навечерието на първата годишнина от  Голямото BG Party в Атланта, той разказва как се случва партито и отговаря на обвинения и нападки.
 
 

ДРУГИТЕ ЗА НЕГО

В специална анкета попитахме хората около Ясен що за човек е той. Попитахме и хора, с които е работил и тези, които взимат дейно участие в живота на българската общност в Атланта. Получихме интересни отговори. Ето ги накратко:

Чавдар Радев от българската Yahoo! група: "Не сме приятели, разочаровал ме е, но се старае."

Елена Събкова, DJ: "Характерът му не е лек, но е професионалсит."

Боян (DJ Screwball): "Добър шеф е, но изисква много."

Албена Иванова, спонсор: "Идеен и упорит човек, той сплоти българите в Атланта."

 Прочети всички мнения >>

- Малко странно ми е да те интервюирам, Ясене – все пак работя с теб всеки ден. Но всички в твоя екип решихме, че има какво да кажеш за първата годишнина от Голямото BG парти в Атланта.
- Аз не знам какво очаквате да ви кажа. Аз ви казвам всичко всеки ден – какво се изисква от вас, каква ще е следващата ни стъпка и кое ме прави щастлив и весел и кое не. Вие, моят екип, ме познавате най-добре, но щом сте решили, че има какво ново да ви кажа – питайте.
- По-скоро има какво да кажеш на читателите и на българите, които не те познават така отблизо. Как се роди идеята за създаването на Голямото BG парти в Атланта?
- В Атланта за разлика от Чикаго и други градове като Ню Йорк и Лос Анджелис няма български заведения или поне преди една година нямаше и на мен и моите приятели ни омръзна да се напиваме по разни гръцки, сръбски заведения и една вечер, когато бяхме наистина много весели, решихме да направим парти и аз казах на една моя приятелка - Елена, че тя ще бъде DJ, защото тя обича музиката, работила е в радио City в България. Тя се съгласи, макар че беше много скептична, мислеше, че няма да дойдат повече от 50 българи. Ние бяхме в малката зала на клуб AIKO, залата побира около 150 човека, а на първото парти дойдоха може би 300-350 човека. Беше много хубаво, това е партито, от което имаме най-романтични спомени, но има само две снимки. То беше преди една година, на 5 май, вечерта срщу Гергъовден и всички българи тук празнувахме заедно.
- Какви бяха основните трудности, с които се сблъска при организирането на Голямото BG парти?
- Не мисля, че е имало трудности – партито е много работа, но е удоволствие. Може би единствено се притеснявахме в началото, че няма да се съберат достатъчно хора. Тези страхове вече отдавна ги няма, българското общество тук е по-силно и по-сплотено отвсякога, а партито е това, което ги весели.
- Кои са хората, с които работиш – спонсори, участници, помощници?
- Партито е толкова успешно, защото цялата българска общност в Атланта се събра около идеята и го подкрепя всеки път – те са най-дейните участници. Но естествено най-ценен ми е моят екип – репортерите ни тук и в Чикаго, нашите DJ-ии – Боян, Елена, в България – Станислав Жеков, web дизайнерът ни Ростислав и целия и екип, който се занимава с двата сайта.
Най-деен в екипа ни е нашият DJ – Боян. Той е изключително търпелив към всичките изисквания за това, което правим, страхотен професионалист и приятел. От спонсорите - Албена Иванова, за която зная, че ти си разпитала за мен заедно с други хора в Атланта и ми е много интересно да рзбера какво са казали тези хора. Албена Иванова е първият човек, който по нейна собствена инициатива ни подаде ръка, тя се свърза се с нас и така до ден днешен подкрепя партитата и всичко, което организираме. Тя е просто страхотна. Също така работим с Hermes Phone, застрахователната агенция на Пеньо Делчев, с Владо Зафиров и неговата инвестиционна компания AvantOptima, Кристина от GTS Travel, а отскоро и с новия ресторант "Родопи".
- Как мислиш: трудно ли се работи с теб?
- Ти трябва да можеш да кажеш – вече доста време работиш в моя екип.
Аз съм човек, който знае какво иска и зная, че искам да става така, както според мен трябва да стоят нещата. Това, някои хора могат да го определят като труден характер, а за мен е важно нещата да стават възможно най-добри, което изисква много време и много организация. Зная, че съм много взискателен и зная, че целият ми екип трябва да е на разположение 24/7. Те го знаят също. Но това, което правим е много работа и българите, за които го правим заслужават само най-доброто.
- В предварителната, някои от запитаните споделиха, че не са имали особено приятен опит с теб. Чавдар Радев те посъветва да научиш значението на думата "integrity", а според Елена Събкова (DJ Ellie) характера ти не е лек. Какво е твоето мнение по отношение на тези коментари?
- Вече ти обясних за характера ми. Ти знаеш, че се грижа много добре за целия ми екип. Колкото до значението на думата "integrity" –аз показвам на практика смисъла на тази дума с това, което правя вече една година и мисля, че хората го виждат.
А Елена е много добра моя приятелка, която ме познава много добре и когато казва, че характерът ми не е лек, има предвид точно това, че съм изключително взискателен и може би понякога избухвам повече отколкото трябва, но работата ми е такава. Но виждаш – Елена се връща на българското парти – това говори само по себе си.
- Ти си кореспондент на bTV в САЩ. Какво ти дава работата в bTV от професионална гледна точка ?
- Работата в bTV ми дава свобода да избирам новините, които да отразявам, мисля че е най-успешната българска медия и ми дава възможност да правя това, което аз искам. Имал съм възможността да работя в други български медии преди появата на bTV, специализирал съм новини в Съединените щати, бил съм продуцент на вечерните емисии новини във филиали на ABC News и FOX News в няколко града на САЩ. Но най-голямо удоволствие ми доставя да подготвям новини за нашите зрители в България. Работя с професионалисти като шефката на bTV Новините - Люба Ризова, която е невероятна жена, в което мисля, че българската гилдия се убедиха, когато минала година тя беше на среща с българските медии в Чикаго.
Най-хубавият ми момент в bTV е когато бях на живо в Ню Йорк, на пет годишнината от атаките на 11 септември и мисля, че това е първият и единствен досега случай на българските репортер на живо от САЩ.
- От въпросния ти репортаж в Ню Йорк е и една снимка, която беше публикувана на пръва страница на вестник “България Сега” Чикаго. Там си с Larry King от CNN. Той в момента чества 50 годишен юбилей като журналист. Какво мислиш за неговата кариера е и за него самия като личност?
- Лари Кинг е един много земен човек, изключителен професионалист. Той притежава качество, което аз съм опитвал да развия в себе си, не зная до колко успешно. За разлика от много интервюиращи, той слуша много гостите си и реагира адекватно. Когато човек започне кариерата си обикновено, а и до ден днешен в България, много от водещите си карат по предварително написани въпроси, а Лари Кинг е човек, който изключително много вярва на интуицията си и слуша какво му казват гостите. 50 години е един изключителен юбилей, няма известна личност, която той да не е интервюирал, мисля че само едно интервю с настоящия папа му е цел, но съм сигурен, че в момента работи върху това. Иначе дай Боже на всеки такава кариера като Лари.
- Прави впечатление , че в двата уеб сайта, които издаваш - www.BG-Atlanta.com и www.BG-Chicago.com, ти и твоят екип успявате да поддържате актуални новини и анализи за това, което се случва в Америка и по света и най-вече за българската общност. Лесно ли се постига това ? Какви са източниците от където черпите информация ?
- Аз мисля, че е лесно. За мен това, което правим е начин на живот, ние не отиваме сутрин на работа, не ставаме и не си казваме "Ох, трябва да отида още един ден на работа", просто изживяваме това, което правим. Новините се случват постоянно и времето, в което живеем ни предлага невероятни средства за комуникации и постоянно получаваме купища с информация.
За съжаление много от новините, които отразяваме са свързани с неприятни инциденти, в които имат участие българи от Съединените щати. За bTV това е нещото, което постоянно следя и за съжаление често се налага да разговарям със съдебни отделения, със съдилища, а иначе следим също имиграционните новини, поправките в имиграционните закони и се опитваме да ги дешифрираме. Защото българите могат да намерят много информация от местните медии - CNN, вестниците, но е много трудно да се обясни - какво точно означава дадено събитие за нашата общност тук. Това, към което се стремим в нашите уебсайтове и в bTV, е да разясним как точно тези новини засягат живота на българите тук.
Ти също работиш в нашия екип и знаеш какви са изискванията при нас, знаеш колко много се работи, както и другата ни репортерка - Роси и новият екип, който наемаме и обучаваме. Но предимно разчитаме изключително на собствена информация и работим със страхотни професионалисти като всички вас. Новото ни бебе – www.BG-Chicago.com се управлява от Ники Кръстев и мисля, че това е една от най-сериозните медийни организации в Съединените щати, не е като един човек решил да си направи вестник и си копирал всичко от интернет. Работим много добре и с вестник "България сега" в Чикаго, с които сме медийни партнъори и които също са тръгнали по пътя на собствената информация. Аз мисля че, ако някой иска да си прочете някакви готови новини от България, има хиляда и сто варианта и едва ли ще чака ежеседмичника в Чикаго примерно, за да разбере какво се е случило миналия понеделник да речем.
Нашите уебсайтове предлагат новинарски емисии, които се осъвременяват на всеки 20 мин : новини от България, света, спорт, времето плюс актуална информация за общността ни в САЩ веднага, когато такава се появи – досега никой не е успял да направи подобно нещо. Вие, нашият екип, го правите всеки ден и трябва да сте много горди.
- Ти спомена вестник “България СЕГА”. Едва ли е тайна, www.BG-Atlanta.com и www.BG-Chicago.com и “България Сега ” са медийни партньори . Как оценяваш потенциала на това сътрудничество ?
- Ние се запознахме със собственика на вестник “България Сега ” точно преди една година на срещата на българските медии в Чикато. Той ни предложи много интересно сътрудничество. Вестникът започна да публикува снимки и материали от събитията, които ние организираме тук в Атланта. Интересното при вестник “България Сега ” е, че постоянно има една самокритика към това, което се случва там. Всички в екипа занят, че вестникът има много път да извърви и там се вижда едно постоянно усилие да се прави нещо по-добро. Така че нашето услие е да ставаме по-добри и да си помагаме там, където можем. “България Сега ” са много лоялни приятели в Чикаго, заедно направихме едно страхотно парти миналата година, което беше много весело. Пожелавам успех на екипа, който зная, че се увеличава.
- Как ще отбележите 1-вия рожден ден на Голямото BG парти в Атланта?
- Всъщност ние решихме, че едно парти няма да бъде достатъчно да посрещнем рождения ден, затова започваме на 4 май с партито по повод рождения ден, след полунощ ще има много балони, торта и изненади за всички, които ще бъдат в клуб "Айко", защото Голямото BG парти има рожден ден на 5 май. За първи път ще свирят двама DJ-ии – Елена и Боян.
После продължаваме с един турнир по картинг, правилата на който се доуточняват, а в краят ма месец май ще има друго парти, което ще започне с BG Atlanta Idol, по подобие на нашумялото в България Music Idol по bTV. Нашите сънародници тук ще имат правото да пеят и да се състезават за една много хубава награда. И малко след това – вероятно в началото на юни, ще направим един поп-фолк концерт.
- По всичко личи, че ти си много зает, остава ли ти време за личен живот?
- Аз ти казах по-рано, че това за мен не е работа, това е, което обичам да правя, за това живея. Не мога да разделя личния живот от работата.
- Добре, опитай се да се абстрахираш от работата, какво правиш когато не си в офиса? Има ли време за любов?
- Имам време да правя и други неща, естествено постоянно излизам на заведения, изключително много обичам разнообразни места. Пътувам много - поне веднъж в месеца гледам да ходя на място, където не съм бил, много обичам да пътувам. В личен план мога да кажа, че съм много щастливо влюбен.
- А тайна ли е в кого?
- Ами, не е тайна, аз знам и съм казал на когото трябва.
- Няма ли да ми кажеш – това дори и аз не го знаех!
- Като човек, който малко или много се показва и всички си мислят, че го познават, предпочитам да запазя детайлите за себе си, още повече, че това не касае само мен. Знам, че съдружникът ми в Чикаго - Ники е искал да ме питаш кога ще се женя, но още ми е рано.
- Сещаш ли се за някакъв куриоз, весела случка от вашите партита?
- Когато искахме да раздадем два билета за концерта на Софи Маринова и Устата, това беше може би едно от най-веселите партита в историята на Голямото BG парти, аз си бях пийнал малко повече от обикновено и смятах да направя някаква по-тривиална игра, но в момента, в който дойде време за играта, аз погледнах всички, спрях музиката и казах: “Хайде да видим кой ще ми донесе сутиен за билет!". Това обърка всички, защото никой не очакваше такъв развой и аз самият не очаквах, че ще го кажа, просто не зная как ми хрумна. Дойде едно момче, Ангел се казва, с един хубав сутиен, но не казва на кого е. Обаче ние в BG-Atlanta.com всичко знаем и много скоро след това разкрихме самоличността на притежателката, девойката обаче се оказа омъжена, мъжът й също беше на партито, но и до ден днешен той не знае. И много сме се забавлявали, когато той гледа снимката в сайта и се чуди : "Абе, коя ще е тази, дето си е дала сутиена?", гледа снимката и не може да познае сутиена на жена си. Това е случка, която ще остане в историята и ще си разказваме дълго време и ще ни весели.
- Кой би бил най-големия подарък за теб по повод 1-вия рожден ден на Голямото BG парти в Атланта?
- Най-големият подарък за мен ще бъде, ако всички наши приятели дойдат и се забавляват супер много и продължават да присъстват на всичко, което правим за българската общност в Атланта.
- Какво е твоето послание към сънародниците и читателите?
- Пожелавам им да бъдат здрави, да бъдат себе си и както казва баща ми - да правят каквото трябва, пък да става каквото ще и каквото правят да го правят на Голямото BG парти.

реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
12/19/2017
Игнат, Огнян,Огняна
12/23/2017
Евгени, Евгения, Бистра, Божин, Божана
12/24/2017
Младен, Радомир, Радослав, Радостин, Ростислав, Христо, Христина
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news