» РАЗВРЪЗКАТА
начало » РАЗВРЪЗКАТА
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Медиците са в България,
Първанов ги помилва


(07/24/07) Самолетът с българските медици кацна на летище София в най-горещия ден за последния век. Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и съпругът на Кристияна - д-р Здравко Георгиев, заедно с палестинския лекар с българско гражданство Ашраф ал-Хаджудж вече са на родна земя. Веднага след прочитането на съобщението, президентът отиде да поздрави медиците.

Президентът Георги Първанов издаде указ, с който оневенеява медиците и им опрощава наказанието. В съобщението, прочетено от външния министър, се казва, че държавният глава е убеден в тяхната невинност.
 
 
ВИДЕО ОТ ПОСРЕЩАНЕТО - bTV

"Благодаря на България и Европейския съюз" - това бяха първите думи на палестинския лекар с българско гражданство Ашраф. Той каза, че се очаква утре семейството му да пристигне от Холандия в България.

Снежана Димитрова каза: "Никога не съм имала смъртна присъда. Тя никога не е била моя".

Нася Ненова пък беше внесена в сградата на правителствения ВИП на ръце.

Сънародниците ни са най-после в България. Благодаря на всички, които ни съдействаха – ЕК, г-жа Фереро – Валднер, г-жа Саркози, на нашите партньори от Германия и Великобритания, ще пожелая „Добре дошли” на нашите сънародници!”. Това бяха първите думи на министъра на външните работи Ивайло Калфин на летище „София”.

© снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Медиците пристигнаха в България със самолета на френското президентство точно в 9:51 ч. след близо 9 години в либийски затвори. Първи от самолета слязоха медицинските сестри, след това д-р Ашраф и Здравко Георгиев. Още на пистата те бяха посрещнати развълнувано от най-близките си, някои от които не са виждали с години, както и от Росен Марков, който е председател на инициативния комитет за спасяването им и при всеки процес в Либия организираше мирен протест пред либийското посолство в София.

Медиците ни бяха придружавани в самолета от съпругата на френския президент Никола Саркози Сесилия Саркози, еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и генералният секретар на френското президентство Клод Геан.

Медиците бяха посрещнати от президента Георги Първанов, придружен от съпругата си Зорка Първанова, председателя на Народното събрание Георги Пирински, премиера Сергей Станишев, вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. На летището са и министри, депутати, главният прокурор Борис Велчев, български и чужди посланици, български и чужди журналисти, роднини на медиците.

Коментирай

How could any of this be better stated? It cuodln't.
( Hammam @ 2012-09-25 05:15:37 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
12/19/2017
Игнат, Огнян,Огняна
12/23/2017
Евгени, Евгения, Бистра, Божин, Божана
12/24/2017
Младен, Радомир, Радослав, Радостин, Ростислав, Христо, Христина
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news